Hjemmelaget urte-likør oppskrift

Jeg er som dere skjønner litt over middels glad i mat og drikke. Altså lage det og nyte det. Mye av tiden tilbringer jeg på kjøkkenet. Nesten hver lørdag er det hjemmelaget pizza, noe jeg utvikler og forbedrer stadig.

Men drikkevarer har jeg også holdt på med hele mitt liv egentlig. Siste 11 årene har det gått veldig mye i ølbrygging (skriver mer om det senere), men likører av bær og urter er noe som også opptar en kæll som er glad i smaker. Urte-schnapps, som jeg kaller det. Det er fryktelig spennende og godt!

Spansk inspirasjon

Når jeg ferierer i Mallorca så drikker jeg ofte en likør urtelikør som er meget kjent der. Den heter Túnel de Mallorca Herbal Liqueur. Jeg digger den smaken! Den finnes i alle styrker og søthetsgrader.

Etter en tur til Italia i Mai 2019 ble jeg kjent med en apoteker. Han gav meg en oppskrift på en urtelikør som minnet veldig mye om Tunel. Den bestod av basilikum, mynte, rosmarin og laubærblad. Dette skulle trekkes på sprit i 2 måneder, siles og blandes ut med sukkerlake. Jeg forsøkte dette med en gang jeg kom hjem fra Italia. Tenk å få til hjemmelaget urtelikør som er skikkelig digg!! Jo, og det ble den også! Den minnet veldig om Tunel faktisk! Men litt mye rosmarin..

Så begynte jeg å videreutvikle den likør-oppskriften

Lite rosmarin på bildet, for buketten var dårlig. Tilsatte mer senere.

Siste forsøk (som står til modning nå) består av:
1 bukett Basilikum
1 bukett Mynte
1/2-3/4 bukett Rosmarin
2 store laubærblad (tørkede, for jeg finner ikke fersk noe sted)
2 stjerneanis
1 dæsj med lakrisrot (se bildet)
1 sitron, strimlet (kun det gule). Ikke bruke skreller for da blir det med for mye hvitt og sitronsmaken blir for fremtredende.
Dette legges på 2 flasker 60% sprit i 2 måneder og vendes av og til.

Når den er ferdig «trukket» så kan du sile den igjennom en trakt med bomull eller duk. Deretter blander du ut med sukkerlake.

Sukkerlaken lager du av 1 del sukker og 1 del vann. Koker opp, og kjøler ned.

Jeg valgte å blande 3dl likør og 2dl sukkerlake. Da blir den passe sterk og passe søt for meg. Men dette justerer du etter smal og behag. Det er fordelen med hjemmelaget 😉

Velbekomme 🙂

Nå prøver jeg å utvikle grønne fingre, for å kunne bli selvforsynt med urter.

Noen urteprosjekter… Pr. nå har jeg basilikum, dill, rosmarin, mynte og oregano. Har også dill, purreløk og mer på gang 🙂

Legg igjen en kommentar