Skal bli pop-stjerne med egne låter!

Neida, det skal jeg ikke… Men det er en tid for alt

Nå er det tid, dvs. ingen spillejobber, svært lite produksjon av gitarplektere. Ja det skjer ikke mye. Ikke på jobben heller, der er sjappa nå corona-stengt og jeg har telefonvakt. Ring & hent altså.

Hva gjør man da? Jo, jeg hadde jo en del egne låter i «skuffen»

I fra 2006/2007 skrev jeg noen låter. Spilte de inn på pc, programmerte trommer, spilte inn bass, orgel, gitarer, vokal osv. Dette ble liggende. Et lite lyspunkt var da jeg meldte meg på lokale Bandwagon i 12.time og kom på 2.plass (hvis jeg ikke husker feil).

Etter dette ble det bare liggende igjen… Jeg var jo opptatt med spillejobber og det gav meg nok glede. Ble ikke så viktig å drive med egne låter. Syns dessuten ikke jeg fikk helt taket på det heller, da jeg ikke hadde fullt band og muligheter for å jamme frem egne låter med trommis og bassist.

Vendepunktet, produksjon av egne låter!

Søndag 28. februar ble vendepunktet. Etter å ha gått årevis uten noen låt-ideer så hadde det begynt å ramle inn tekst, melodier. Ganske rart! Man kan våkne om mårran og ha en fin melodilinje eller gitar-riff i hodet. Jeg har lært at det må spilles inn ASAP for at det ikke glemmes.

Denne søndagen våknet jeg med 2-3 lure ting i tankene. Jeg tenkte, nå må jeg bare fyre opp «hjemmestudioet» og spille inn dette, sånn at det ikke blir glemt.

Dataproblemer, windows-oppdateringer, driverproblemer og drit

Jodda, nå er vel ikke utstyret helt up-to-date. Produsenten til lydkortet kommer ikke med flere oppdateringer, og det var ikke anbefalt å oppdatere til siste versjon av Windows 10. Men det hadde selvfølgelig Pc’n fiksa selv over natta.

Etter 2 timer med frustrerende datasupport for meg sjøl fikk jeg spetakkelet til å spille igjen. Det funker nemlig utmerket når ting er på stell. Jeg satte opp mikk, laget mapper med tittel på låter/ideer og klemte til med kassegitar og nynning. Jo da, det var vel så det. Så ble jeg litt tom. Det tok liksom ikke av. Kom ikke videre..

Grave i låtskuffen

Oppmikking av forsterker for å spille inn mine egne låter. Er glad jeg har denne muligheten! Ja, jeg gikk for digital forsterker etter mange år med rør.

Så begynte jeg å grave litt i mappene. Der lå det flere låter enn jeg hadde trodd. Spilte de av, og ble egentlig litt overrasket over ting jeg hadde skapt for ca. 14 år siden.
Jøss! Dette er jo bra! Men trommer og bass var slettes ikke bra. Hvordan skulle jeg løse dette? Helst uten å dra til studio og bruke masse penger.
Jeg måtte på nett og leite etter noen som kunne hjelpe til!

En Brasilianer ble løsningen!

Etter en del Googling og leiting hadde jeg hørt igjennom masse demoer. Det finnes drøssevis av folk som tilbyr å spille inn komp. I varierende kvalitet. Jeg måtte finne noen som lå litt i samme sjanger/lyduttrykk som meg. Og demoen burde jo låte bra.

Plutselig fant jeg en kar. En Brasilianer! Han var i samme rockegata som jeg ønsket. Vel, han var nok litt overkill på det området, men jeg tenkte at denne karen forstår hva jeg ønsker/tenker. Jeg tok kontakt, sendte over 2 «demoer» og fikk tilbud. Dette var fremdeles søndag. Prisen var god. Mannen var veldig hyggelig og forståelsesfull. Jeg kjøpte varen!

Torsdag ettermiddag var lydsporene klar for nedlasting. Det låt knall. Jeg ble kjempeoverrasket, for det var så trøkk!!! Han hadde laget akkurat det jeg håpet på!

Endelig satt jeg med bass og trommespor som funket, som låt tøft! De gled fint inn med mitt vokalspor. Alt funket så fint! Han hadde lagt ved forslag på diverse gitarspor også. Jeg valgte å bruke dette som inspirasjon, og blandet det med mine eksisterende ideer.

Nitidig jobb dette her. Men jeg gjør kun grovmix. Resten skal gjøres i et lydstudio i Moss 😉

Helt uten stjernenykker

Nå er jeg igang! Jeg spiller inn gitarer og vokal i mitt hjemmestudio. Jeg jobber i dag med 3 låter, hvor en er klar for vokal-opptak. De to andre trenger litt mer gitarjobb.

Målet med dette? Ikkeno annet enn å gi det ut. Altså fullføre noe jeg har laget. Få ting helt ferdig! Hvis folk liker dette så er det fint. Hvis det ikke blir no særlig avspillinger så er det også helt ok 🙂 Uansett, så har jeg da gitt ut egne låter. Det er jo så gøy!

I helgene er det kjempekos og lene seg tilbake med litt vin og musikk. Det går titalls timer med mixing og redigering av egne låter. Jeg ble litt overrasket selv over hvor mye jobb det egentlig er.

Møysommelig prosess

Nå bruker jeg mange timer pr. uke i mitt «hjemmestudio». Vil jo helst at det skal bli perfekt, og at jeg aldri angrer på at jeg ikke gjorde ditt og datt. Samtidig som jeg spiller inn gitarer, synth, orgel osv. leser jeg fortløpende om lydteknikk, mixing og slikt. Har meldt meg inn i flere grupper på Facebook hvor dette blir diskutert.

Har allerede lært mye, men har IKKE tenkt å stå for mixing selv. Der har jeg avtale med et firma som skal hjelpe meg å mixe/mastre mine egne låter.

Mye papirarbeid

Det er mye registreringer. Når jeg sender en låt til Brasilianeren for å få laget komp så er låta allerede registrert i f.eks. Tono. Gramart er også et sted man registrerer ting. Det er viktig å gjøre denne prosessen. Når låtene er ferdig mastret så må jeg velge en distributør. Det valget har jeg ikke tatt ennå, og jeg har fremdeles tid. Og hva skal jeg kalle meg liksom? Låtene er på engelsk. Så jeg må velge et «artistnavn» som klinger greit for alle. Raymond Holmen? StingRay som jeg bruker i spillesammenheng? Det er noen vanskelige valg fremover… Men det går jo FREMOVER! Og det er så utrolig gøy!

En kommentar om “Skal bli pop-stjerne med egne låter!”

  1. Bevaremegvel! Jeg har aldri hatt fjerneste anelse om det var SÅ mye arbeid med å spille inn en «låt.» Så jeg takker himmelen for at jeg aldri har kommet i nærheten av tanken på noe slikt! (Skal vel mere til enn bare en tanke også, vil jeg tro..)

Det er stengt for kommentarer.