Dataservice, fjerning av virus osv.

Jeg driver til daglig med dataservice/datasupport på Aurskog Elektriske i Aurskog Senter.

Litt om min bakgrunn for dataservice-mann

Jeg har drevet med “data” siden jeg var 18år… Min far hadde nemlig vært på EDB-kurs og fått supertilbud på personlig computer med printer. På den tiden gikk det i MS-Dos, helt opp i versjon 3.30. Jeg programmerte litt i Turbo Pascal, og lagde batch filer for å automatisere noen oppgaver. Ting var så enkelt før. Datavirus fantes ikke. Hvis man hadde behov for dataservice så var det nok mer snakk om å konfigurere skriveren eller bruke programvaren.

Første PC’n jeg var borti. En Philips PC-XT, med 8088 prosessor! Har den faktisk ennå 🙂

Man kjørte EN oppgave om gangen. Skulle man skrive brev, så startet man tekstbehandleren fra kommandolinja. Måtte man jobbe i regneark, så var det bare å avslutte tekstbehandleren og starte regneark. Ikkeno klipp og lim mellom programmene nei. Og utskriften, den hørtes over hele bygda da nåleskriveren satte igang! Pc’n også, bråket som et uvær. Man hørte tydelig harddisken, for ikke å snakke om diskettstasjonen.

Diskett ja! Jeg begynte med “data” da 5.25″ floppydisk var eneste transportable medie. Rett etter kom 3.5″ som hadde større kapasitet og tålte mer julig fordi den var pakket inn i tykkere plast.

Data og maskiner

Jeg ble verktøymakerlærning hos Verktøyerodering AS på Aurskog. Der var det noen gromme erosjonmaskiner fra Franske Charmilles, og de var datastyrt! Ble fort interessert i teknisk tegning på pc, og jobbet i CAD/CAM verdenen, så jeg fikk fullt utløp. Morten på Verktøyerodering lærte meg masse, og etterhvert ble jeg passe flink på å lage kode til disse maskinene. Op den tiden bygget jeg PC sjøl. Den første jeg bygget var en 386. Jeg husker jeg kjøpte min første harddisk på den ultrasnåle sjappa Frithjof Arngren i Oslo!

Noe gaming ble det, men begrenset til Nashcar racing over modem + noen flysimulatorer som hadde oppdateringsfrekvens på ca. 30 bilder pr. minutt!

Jeg fortsatte videre i industrien, og jobbet en periode på Kløfta der jeg programmerte og kjørte bl.annet et svært maskineringssenter. Det ble kort affære, for det gikk konk.

Havnet nesten på Grepa komfyrfabrikk!

Etter en stund som jobbsøker fikk jeg jobb på Helsfyr, på Kirkeby Produksjon AS. Det var kjempespennende, for de hadde store planer for meg! Jeg skulle være ansvarlig for en stanse-nibblemaskin dem planla å investere i. Etterhvert ble det et par uker i Finland, på Finn Power-fabrikken. Der var det “datakurs”, og der ble jeg introdusert for noe så utrolig fantastisk som UNIX!!!!!!! Jeg ble skikkelig imponert over dette operativsystemet! Jeg kom fort igang, for jeg var vant med kommandolinjer, jeg var noenlunde flink på engelsk, på teknisk tegning. Ja det gikk som en drøm.

Det gikk såpass lett for meg at folkene fra Grepa (som var på samme kurs) tilbød meg jobb! Men jeg takket nei da jeg var alt for glad i bygda mi 🙂

Jobben på Kirkeby Produksjon ble riktig så interessant da maskinen kom i hus. Jeg fikk eget kontor og jobben min bestod av å lage kode som ble sendt ut til maskinen i produksjonshallen. Jeg var utdannet verktøymaker, så jobben med vedlikehold av verktøyene i maskinen var min. Da snakker vi om sliping av stempel, dyner. Samt bestilling av nye verktøy. Alt vedlikehold og servicerutiner var min jobb. Ja, alt rundt denne blå Finn Power’n. Etterhvert utviklet jeg regneark for å beregne produksjonskostnadene og var involvert i utarbeiding av tilbud.

Og datamaskinen, den gikk på Unix. Det var så gøy å leke med, ja jeg lekte litt med den. Dvs. for å lære! Brukermanualene var tykkere enn en bibel. Jeg leste om kommandoer, forsøkte dem. Det var lærerikt. MS-DOS og senere første versjonene av Windows fremstod som amatørmessige. Jeg utførte dataservice i denne bedriften også, for jeg var jo “datamannen”.

Hi-fi bransjen

Etter en stund knelet dette firmaet. Det var tøffe tider. Underveis hadde vi rukket å bli produsent av hardware for Electrocompaniet.. Vi laget selve kabinettene til hi-fi forsterkerene, og vi lakkerte dem også på huset. Electrocompaniet visste jo godt hvem jeg var, og lurte på om jeg kunne jobbe for dem. Selvfølgelig kunne jeg det! Så da endte jeg opp som hardware designer på Electrocompaniet.

Mine datakunnskaper kom godt med der også. Så jeg fikk jobben med å legge opp nettverk da Electrocompaniet hold til i Ra-Gla gården. Token-Ring! Når bedriften skulle komme på internett, ja INTERNETT VAR HELT NYTT!!!! så ble jeg involvert. Electrocompaniets førte nettsted var jeg med på, det ble opprettet av DEKA, et datafirma i Strømmen. Etterhvert gjorde jeg endringene der.. Jeg satte opp backup-løsninger, en internett server. Det gikk mye i Linux og Windows 3.11.

Vel, dette er litt av bakgrunnen min. Nå jobber jeg altså som datamann på Aurskog senter. Jeg hjelper folk med å fjerne virus og malware, oppdatere pc’r og løse forskjellige problemer.

Som du forstår blir jeg ikke skremt av gamle datasystemer. Har jo vært borti det meste 🙂

Legg igjen en kommentar