Handle lokalt

Som butikkmann på bygda på bygda opplever man stadig at kundegrunnlaget reduseres. Til og med seniorer har kommet seg dithen at de bestiller på nett. Og selvfølgelig bestiller folk på nett! Utvalget er ofte stort, og man sparer nesten alltid litt penger i forhold til å handle lokalt. Som pensjonist har man som regel tid til å vente på varene også… Og miljøet trenger man ikke tenke på. Det er jo ingen miljøgevinst med tusenvis av småpakker som shippes rundt om i landet hele tiden.

Østlandets minste senter?

Butikken jeg jobber i ligger i Aurskog Senter, et lite senter på Østlandet. Styrken vår har alltid vært service. Vi tilbyr nærmest ubegrenset support til våre kunder som handler her. Vi forsøker å svare på alle spørsmål vedr. produktet. Selv om det er litt utenfor vårt ansvarsområde.
Dette er god service, og disse kundene kommer tilbake pga. servicen vår. De er så utrolig takknemlige for å få hjelp at om mobilen koster noen prosent mer her enn hos nærmeste kjedebutikk så er det verdt pengene. Det er lett å parkere her også, og det er sjelden kø foran disken 🙂 Disse kundene er gull, men en kundegruppe som gradvis forsvinner. Vi er så glade i disse kunden og kunden er glade i oss.. Stadig påfyll av blomster, konfekt osv. er et bra bevis på dette 🙂

Forsvinner i reklamejungelen

Alle vet nå at det er hardt å drive frittstående små butikker på steder som dette. Og det er jo det. Når konkurrentene (kjedebutikker som Lefdal, Power, Elkjøp osv. ) selger produkter til lavere pris enn det må betale inn så sier det seg selv.
En kjede kan forhandle pris, ikke vi. Vi kan ikke konkurrere på pris! Vel å merke, ikke på fokusproduktene, eller “inntrekkerne” som kjedene kaller det. Inntrekkerne er som det ligger i ordet noen som skal trekke folk inn i butikken. Det folk ender opp med å handle kan være noe annet 😉
På “alt annet” kan vi konkurrere, men det glemmer folk ofte da de stadig blir blendet av supertilbud fra de store kjedene.
Vi vet for eksempel at vi er rimeligere på det meste av tilbehør. Men for mange er første stopp en større butikk enn denne dessverre. Da hjelper det ikke at vi har rimeligere mobiltilbehør, kabler osv.

Alt for å spare noen kroner

Nå har jeg jobbet i snart 7 år i denne butikken. Og det er en del ting jeg stusser over. Det virker som mange er likegyldige til om denne butikken selger noe, men alle ønsker at den skal bestå. Er ikke det rar kombinasjon? Det er viktig å spare noen kroner på blekkpatroner ved å bestille den på nett enn å handle lokalt. Selv om garantien på skriveren din forsvinner når du putter inn uoriginalt blekk.
Det hjelper ikke å si til folk at 90% av alle skrivere som kommer hit på reparasjon har så tett skriverhodet at det går rett i søpla, og ALLE disse har uoriginalt blekk. Dette vil ikke folk høre om.
Vi har til og med testet uoriginalt blekk. Det funka fint det. Men vi tok aldri sjansen på å fortsette med det. Etter noen måneder så så vi tilfeldigvis at et bildet var blitt lysere i fargene. Dette bildet var printet med uoriginalt blekk! Da var vi helt sikre på at vi aldri skulle ta i slikt mer.

Tilbud må det må det være!!!

“Har du tilbud på mobiltelefoner, har du tilbud på PC, har du tilbud på TV, er det ikke nyttårs-salg nå? Hvor mange prosent får jeg på den printeren?”
Sånn har vi ikke operert her i sjappa. Vi legger på den fortjenesten vi syns og bør. Og vi forsøker å forklare at på akkurat dette produktet så får dem mye for pengene. At det er et bra kjøp. Men ofte er svaret, “Å, så det er ikke tilbud altså?” For det MÅ være “tilbud” ikke sant? Sluttprisen har tydeligvis ikke noe å si.
I blant har vi jo litt lyst til å legge på X% for å deretter kjøre X% tilbud. Det hadde faktisk funket, og vi hadde nok tjent mer på det. Men slik bør det da virkelig ikke være? Eller bør det? Er vi dumme som er så fordømt ærlige?

Gratis service for alle!

Som nevnt er vi jo rene serviceinstitusjonen. Det har jo sine ulemper også. For hit kommer folk med alle sine problemer, inkl. problemer med produkter som ikke er kjøpt her. Og noen forventer at vi skal løse problemet gratis! Vi har opplevd å jobbe 15-20 minutter med telefonproblemer hvor kunden har takket og løpt ut av butikken. Værsågod liksom!
Vi har fått sure kommentarer da vi ikke ville fikse produkt som nettopp var kjøpt på Lefdal. Vi har fått sure blikk da vi har sagt “Du må henvende deg der du har kjøpt produktet”. En gang svarte kunden “Hvorfor det?” Da måtte vi jo bare forklare at man bør henvende seg der produktet er kjøpt, spesiellt i garantiperioden. Men veien til butikken “innaføre” er mye lenger etter produktet er kjøpt ser det ut til 😉
Noen folk eier virkelig ikke moral. Og det er slettes ikke ungdom vi snakker om 😉

Ønsker man egentlig butikken vel?

Det som kanskje er enda merkeligere er at det stadig kommer folk innom og spør hvordan butikken går. Går det rundt? Er det liv laga? Er det no salg? Er vel stille nå? Mange av disse er folk som aldri legger igjen ei krone her. Men de er VELDIG opptatt av hvordan butikken går!
Er det ikke rart? Hva skal man svare? Jo jeg har svart noen av dem allerede, og jeg pleier å si, “Det forutsetter vel at folk handler noe her”

Burde vi svare enda hardere? Syter jeg veldig nå syns dere?
Handle lokalt, det er visst i bunn og grunn VÅRT ansvar å ha produktutvalg/priser som trekker folk hit har jeg hørt 🙂

Legg igjen en kommentar